Wat motiveert jou om 6 oktober naar het Malieveld te komen?

Om het in één woord te zeggen: Nederland.

Natuurlijk wordt het tijd om de schande van en de schaamte over de verdeeldheid in de kerk om te zetten in schuldbelijdenis, concrete en ootmoedige schuldbelijdenis over zoveel werelds handelen en reageren en beslissen in de Gemeente van Christus.

Natuurlijk is het vrolijk om met duizenden op het Malieveld te staan, ”als schouwspel voor de wereld, engelen en mensen”, om te belijden dat we één zijn en willen zijn.

Natuurlijk is één massale daad best een belangrijke stap in een veel langer proces naar wederzijdse erkenning binnen de Gemeente.

 

Maar mijn belangrijkste motivatie is Nederland. Toen Jezus zijn missie samenvatte in een opdracht: “Ga heen en maak volken tot mijn discipelen”, bedoelde hij: Ga naar Nederland en maak het tot discipelland; Ik geef Nederland een Gemeente om het tot discipelland te maken. Dat Rutte en Barrosso dit zo niet zien, dat de multiculturele maatschappij en de democratie in deze geseculariseerde  tijd daar niets mee hebben, mag de Gemeente niet intimideren en zich doen terugtrekken slechts “een weerhoudende kracht”  te zijn.

De Gemeente is het enige zout der aarde (lees: in Nederland), het enige licht der wereld (lees: in Nederland), dat Christus ter beschikking heeft voor zijn doel met ons land.

Het is mijn gebed dat we op het Malieveld nieuwe visie ontvangen en moed vatten hoe als Gemeente zout en licht te zijn voor ons bonte landje.

 

Pieter Bos
(servingthenations.org; stadsgebed.nl; verzoeningscolitie.nl) 

72 jaar
Almere